تهران، مرزداران، خیابان پاس فرهنگیان، پلاک 11
تهران، خ مرزداران، خ پاس فرهنگیان، پلاک 11
88277298 - 021 |09123833892
ساز غیر ایرانی

ویولن

فهرست مطالب

ساز ویولن

ویولن در دسته ی سازهای زهی آرشه ای قرار می گیرد و کوچک ترین ساز این خانواده محسوب می شود.
برطبق باور عامه، ویولن در دسته ی سازهای سخت از لحاظ آموزش و فراگیری می باشد. خبر خوش آنکه میزان سختی و یا راحتی در آموزش این ساز با تکیه بر متدهای جدید و فوق العاده ی امروزی، همانند سازهای دیگر است. تنها ویژگی خاصی که این ساز دارد؛ نداشتن پرده بندی بر روی دسته ی ساز است. برای اینکه نوازنده بتواند فرکانس های درست را اجرا کند نیاز به گوش موسیقایی خوب و تربیت شده ای دارد. که آن هم به مدد متد های آموزشی سلفژ قابل حل می باشد. یادگیری این ساز در هر سنی برای شما پیشنهاد می شود و اگر واقعا علاقه مند به صدای زیبا و سحر انگیز این ساز دارید زمان را از دست نداده و شروع کنید.

نکته ی دیگری که در مورد ساز ویولن می توان گفت این است که این ساز هم توانسته با تمامی فرهنگ های کشور های مختلف ارتباط بگیرد. همچنین در هر کشوری با موسیقی خاص آن منطقه، هم نشین باشد. حتی بعد از ورود این ساز به ایران، توانست جای خود را در فرهنگ موسیقایی ایرانی پیدا کند. نوازندگان بسیار معروفی توانستند سبکی به نام ویولن ایرانی ابدا کنند. البته شباهت های فیزیکی این ساز با ساز کمانچه هم بی تاثیر نبوده است.

وسعت صوتی ساز ویولن

وسعت صوتی ساز ویولن در حدود ۴ اکتاو می باشد که به علت داشتن صدای کششی، نقش بسیار مهمی را در ارکستر ها ایفا میکند. این ساز در اصطلاح موسیقایی، ساز هارمونیکی نمی باشد؛ چرا که در هنگام قطع آرشه کشی، صدای آن به طور کامل قطع میشود. صدای ساز به گونه ایست که حتی اگر صد نوازنده ی ویولن در یک زمان، یک قطعه ی مشخص را اجرا کنند، بازهم صدای برخاسته از این سازها صدای مطبوعی خواهد بود. از این جهت در ارکستر های بزرگ برای ایجاد عمق و ساختار انتزاعی قدرتمند، از ده ها ساز ویولن و هم خانواده هایش استفاده می شود.

رنج قیمت ساز ویولن: از ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان به بالا

ساز ویولن

تاریخچه ساز ویولن

جد مستقیم تمام سازهای کمانه ای اروپایی، رباب عربی (ربابه) است که در قرن نهم به لیرا بیزانسی و بعدها به ربک اروپایی تبدیل شد. اولین سازندگان (از نخستین سازندگان ویولن می‌توان گاسپارو برتولتی ایتالیایی را نام برد، که در برخی موارد وی را مخترع این ساز می‌دانن). ویولن احتمالا از تحولات مختلف لیرا بیزانسی وام گرفتند. ویولن در شکل کنونی خود در اوایل قرن شانزدهم در شمال ایتالیا پدیدار و اولین تصاویر ویولن ها - البته با سه سیم - در حدود سال ۱۵۳۰ در شمال ایتالیا، تقریباً همزمان با استفاده از کلمات "violino" و "vyollon" در اسناد ایتالیایی و فرانسوی دیده شد.

یکی از اولین توصیفات صریح این ساز، از جمله کوک آن، از موزیک Epitome اثر Jambe de Fer است که در سال ۱۵۵۶ در لیون منتشر شد. در این زمان، ویولن در سراسر اروپا گسترش یافته بود.
تغییرات قابل توجهی در ساخت ویولن در قرن ۱۸ رخ داد، به ویژه در طول و زاویه گردن و یک نوار باس سنگین تر؛ اکثر سازهای قدیمی دستخوش این تغییرات شده‌اند.
ویولن از اواخر دوره ناصرالدین شاه جای کمانچه را در ایران گرفت و با ورود آن به ایران، برخی از نوازندگان کمانچه به نواختن آن پرداختند.

اجزای ساز ویولن

جنس ساز ویولن

کمان ترکه ای آرشه ی ساز ویولن از جنس چوب و رشته های موی آن از دم اسب می باشد که از ابتدا تا انتهای کمان آرشه کشیده شده است. البته امروزه از الیاف های مصنوعی هم برای ساخت آرشه استفاده می شود.

جعبه ی طنینی یا جعبه ی رزونانس ساز ویولن از سه بخش صفحه روئی، صفحه زیرین و زوارهای دور تشکیل شده‌است.

گریف ساز ویولن از جنس آبنوس (به دلیل ضریب تراکم در نتیجه استقامت بالا)، خرک از جنس چوب افرا و سیم گیر از سه چوب مختلف (Boxwood, Rosewood, Ebony) می‌باشد.
دنباله ی چوب آبنوس؛ تکیه گاه سیم هاست که محل انگشت‌گذاری نوازنده در قسمت بالای آن قرار دارد. نوازنده ساز قادر است در تمام طول چوب آبنوس انگشت‌گذاری کند.انتهای دسته به جعبه کوچکی به نام جعبه کوک ختم می‌شود که سیم‌ها در درون آن به دور گوشی‌های کوک پیچیده شده اند. (لازم به ذکر است که انواع و اقسام چوب ها و مواد اولیه ای که برای ساخت ویولن در بالا ذکر شد، بهترین حالت ساخت آن می باشد. کما اینکه امروزه به علت صنعتی شدن و افزایش جمعیت کره زمین از چوب ها و مواد اولیه ی ارزان تر و ساده تری هم برای ساخت ویولن استفاده می شود)

نحوه ی نواختن ساز ویولن

نحوه نواختن ساز ویولن
نحوه نواختن ویولن

سبک های آموزشی ساز ویولن در ایران

سبک کلاسیک

در واقع منظور از شیوه ی آموزشی کلاسیک و نوازندگی آن، همان سبک و سیاق قدیمی و سنتی می باشد که در دسته بندی های مختلف و مکاتب متفاوت فرق های جزئی ای باهم دارد که از جمله می توان به شیوه های ولفارت، سوزوکی و دیگر مکاتب آموزشی که در ایران رواج دارند اشاره کرد.

سبک ایرانی

در واقع در آموزش ویولن ایرانی مدرسین این امر بیشتر برای شروع آموزش از متد های غربی کمک می گیرند و بعدها بعد از شکل گیری مهارت نوازندگی هنرجو از قطعات ایرانی استفاده می نمایند و حتی بعد از مدتی ردیف موسیقی ایرانی را نیز که یادگاریست از استاد صبا و روح الله خالقی هم با هنرجویان کار میکنند. البته تعدادی از آن ها هم از کتاب آموزشی هنرستان هم استفاده می نمایند.

نکات آموزشی ساز ویولن

همانطور که در مطالب بالاتر عنوان شد امروزه فراگیری ساز ویولن دیگر آنچنان که قبل تر ها فکر می شد سخت نیست. این مهم به مدد متدهای به روزیست که امروزه در همه جای دنیا رواج دارد. البته این نکته را فراموش نکنید که در مجموع فراگیری و نواختن یک ساز سختی ها و پیچیدگی های خودش را داراست و ویولن هم از این قاعده مستثی نیست. اگر گوش شنیداری خوبی دارید و یا اصطلاح عامیانه ترش، می توانید صداهارا درست بشنوید و درست بخوانید، قطعا فراگیری این ساز برای شما سخت نخواهد بود. اگر هم فکر کردید که در این زمینه ضعیف هستید می توانید قبل از شروع یادگیری ساز ویولن در دوره های سلفژ شرکت کنید.

نکات خرید ساز ویولن

نکات خرید ساز ویولن

چوب مرغوب بسیار مهم است

در واقع به علت اینکه رزنانس این ساز توسط آرشه ایجاد می شود و کاسه ی طنینی وظیفه ی تشدید آن را دارد و از این رو که کاسه ی ساز، کاسه ایست کوچک، هرچقدر جنس چوب آن مرغوب باشد به همان میزان صدای شفاف و زیباتری به گوش می رسد.
نکات خرید ویولن

آرشه ای سبک و صاف

در هنگام خرید این ساز دقت کنید که آرشه ی ساز کج نبوده و موهای روی آرشه از تراکم مناسبی برخوردار باشد. آرشه های هشت پری که در ایران مرسوم است، برای شروع هنرجویی مناسب می باشد.
نکات خرید ساز ویولن

متعلقات خوب و با کیفیت

منظور از متعلقات خوب و با کیفیت همان گوشی های ساز، چانه گیر، خرک، سیم گیر، بالشتک و ... می باشد که هرچقدر از مواد اولیه ی مرغوب تری ساخته شده باشد به همان میزان می تواند در یادگیری این ساز و خسته نشدن در هنگام تمرین به شما کمک کند

نوازندگان مطرح ساز ویولن

پاگانینی

پرویز یاحقی

آندره ریو

علی تجویدی

اگر عکس و نام دیگر هنرمندان و اساتید در این صفحه نیامده، دلیل بر کم اهمیت بودن فعالیت ها و ارزش هنری آن ها نخواهد بود. پیشاپیش به علت محدودیت در معرفی همه ی اساتید نهایت امتنان و پوزش خود را اعلام میداریم

سوالات متداول

قیمت ساز ویولن
شروع از قیمت دو میلیون تومان به بالا. که پیشنهاد آموزشگاه نیامهر این است که حتما زیر نظر فرد متخصص و دلسوز در این زمینه خریداری شود
مدت زمان یادگیری ساز ویولن (از مبتدی تا حرفه ای)
طبق براوردی که به صورت عمومی برای ما روشن شده است، تمامی هنرجویانی که سازی را برای فراگیری شروع می کنند در صورت داشتن تمرین منظم و درست بعد از ۶ ماه دوره های ابتدایی را گذرانده و وارد مرحله ی اولیه می شود و طبیعتا بعد از ۲ سال اتفاقات خوبی در کمین شما خواهد بود به شرط تمرین منطقی، منظم و درست و مدرسی حاذق، کاربلد و آموزشگاهی با الگوی مدیریتی صحیح نیز بی تاثیر نمی باشد
بهترین آموزشگاه برای آموزش ساز ویولن
قطعا هیچ ماست فروشی نمی گوید که ماست من ترش است. پس تحقیق اولیه ی شما در مورد مدیریت و شیوه های آموزشی و خروجی های هنری آن آموزشگاه می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. در این میان آموزشگاه موسیقی نیامهر مدعی شیوه های نوین آموزش، مدیریت صحیح و نظارت همیشگی بر امور آموزش می باشد. مارا از هنرجویانمان جویا شوید.
بهترین متد آموزشی برای ساز ویولن
به نظر ما متد آموزشی سوزوکی جزو بهترین متد های فراگیری ساز ویولن در جهان می باشد. فراموش نکنید این یک نظریه ی شخصیست و برپایه ی مستندات و تجربیات ما بنا شده است.
تمرین انگشت گذاری ساز ویولن
تمرین انگشت گذاری در ساز ویولن در روز های اولیه حتما حتما حتما باید زیر نظر مدرسی کاربلد و خوب انجام پذیرد. در غیر این صورت می تواند عواقب جبران ناپذیری برای شما داشته بشد.
تمرین آرشه کشی ساز ویولن
تمرین آرشه کشی هم همانند تمرین انگشت گذاری باید زیر نظر مدرس مربوطه انجام پذیرد و در کل یادگیری ویولن به صورت خودآموز توصیه نمی شود
شیوه نگهداری از ساز ویولن
ویولن هم همانند سازهای دیگری که جنس آن ها از چوب است باید به دور از آب و هوای خیلی گرم، مرطوب و خیلی سرد نگهداری شود و در غیر این صورت امکان کج شدن دسته و یا حتی شکستن کاسه وجود دارد