«ساکسفون» سازی شگفت انگیز و بی نظیر از خانواده سازهای بادی. در سال ۱۸۴۰ که آدولف ساکس مخترع بلژیکی این ساز شگفت انگیز که ساکسفون هم نامش را از خالقش گرفته است اختراع کرد شاید هیچگاه فکر نمیکرد این ساز بتواند روزی تمام مرزهای جغرافیایی را زیر پا بگذارد و به محبوبیت امروز خود برسد.
ایده ساخت ساکسفون و هم خانواده هایش پر کردن خلع موجو در خانواده سازهای بادی و مشکلات صوتی آنها بود. همانطور که از زمان ساخت ساکسفون پیداست این ساز جزو سازهای ارکستهای سمفونیک نیست ولی امروزه از آن در ارکسترها استفاده میشود. بعد از اینکه ساز ساکسفون به مرحله ظهور رسید در موسیقی جاز و پاپ بسیار مقبول واقع شد و حتی در ژانر موسیق جاز نوازنده های افسانه ای بسیاری پا به عرصه گذاشتند و صدای این ساز زیبا از لحاظ مهندسی و رنگ و لعاب شگفت انگیزش خاطره ساز انسانهای زیادی در روی کره زمین شد.
جنس ساکسفونها عموما از برنج و یا برنز میباشد و در مدلهای مختلف که از لحاظ گستره صوتی باهم تفاوت دارند موجود میباشد که از آنها میتوان به ساکسفون تنور، آلتو و سوپرانو و ... اشاره کرد. زمانی که دیک پری نوازنده دوره گرد که در کالج با راجر واترز و سید برت هم کلاس بود و توسط دوستان قدیمی اش به استودیوی «ابی رود» پای گذاشت، نقشی انکار ناپذیر را در شاهکار جاودانه پینک فلوید در آلبوم «نیمه تاریک ماه» بازی کرد و بیش از پیش توانست ساکسفون را به دنیای موسیقی معرفی کند. طبیعی است که به علت مکانیزم فوق العاده و مهندسی عجیب و غریب و پیچیده آن، قیمت این ساز کمی بالا باشد ولی حتی اگر این ساز را به عنوان دکور در خانه بگذاریم ارزش بسیار زیادی از لحاظ بصری خواهد داشت.
اگر میتوانید یک ساکسفون تهیه کنید و به موسیقی جز علاقمند هستید و در موسیقی های پاپ صدای ساکسفون شما را به فضای بی وزنی میبرد و اگر فریادی نهفته در گلو دارید شک نکنید ساکسفون بهترین انتخاب است.
رنج قیمت: از ۳.۰۰۰.۰۰۰ میلیون به بالا
ساکسفون توسط آدولف ساکس، سازنده آلت موسیقی و فلوتزن و کلارینت نواز اهل بلژیک توسعه داده شد. پیش از کار بر روی ساکسفون، او بر روی کلارینت باس بهبودهایی برای آکوستیک و کلیدها ایجاد کرد و همچنین محدوده صدای پایین را گستردهتر کرد.
ساکس سازی را با یک قمیش مشابهِ کلارینت و یک بدنه برنجی و برخی خصوصیات آکوستیک شبیه هورن و کلارینت خلق کرد. با ساخت ساکسفون در اندازههای مختلف در اوائل دهه ۱۸۴۰، ساکس به مدت ۱۵ سال انحصار این محصول را تا روز ۲۸ ژوئن ۱۸۴۶ بدست آورد. در سال ۱۸۶۶ قرارداد ساکس تمام شد. سپس، ساکسفون نوازان زیادی به همراه تولیدکنندههای ساز، به نوبه خود طراحیها و کار آرایی کلیدها را بهبود بخشیدند.
از نظر شکل و ساختار ساکسیفون شکلی مابین اٌبوا ، کلارینت و فلوت دارد. جنس ساز معولا از برنج می باشد و بدنه ی آن مخروطی شکل و دهانه آن شیپوری می باشد خانواده اولیه آن متشکل از ۱۴ ساز مختلف بود که امروزه تنها چند نوع خاص آن ساخته و استفاده می شود .
ابتدا بند گردن را دور گردن خود بندازید و طول آن را تنظیم کنید. دست هایتان را به شکل حرف لاتین سی در کنار هم قرار دهید و دقت داشته باشید نیم دایره به قدری بزرگ باشد که ساز در آن جا بشود. انگشت شست راست خود را در تکیه گاه زیرین ساز قرار دهید. تکیه گاه شست زیرین ساز یک قطعه ی خمیدهدر پشت ساز است که درست زیر گردن ساز قرار دارد. تکیه گاه زیرین ساز به نوازنده اجازه می دهد ساز را تکان دهد.
انگشت شست دست چپ خود را در تکیه گاه شست زیرین ساز قرار دهید. ساز را سمت راست پای راست خود نگهدارید. در نیمه ی راه پشت گردن ساکسیفون یک کلید کوچک خواهید دید . انگشت شست خود را در مقابل آن کلید قرار دهید. انگشتان خود را به دور گردن ساز بپیچید و آن ها را روی سه کلید بالای گردن ساکسیفون قرار دهید. با انگشت بالا ساز را ثابت نگهدارید. همزمان سایر انگشتان را آزاد نگهدارید تا با آن ها بتوانبد کلید هارو نگه دارید. سپس قمیش را بین لب های خود قرار دهید.
اگر شما هم جزء هنرجویان مبتدی آموزش ساکسیفون هستید، پیشنهاد می کنیم نوع آلتو این ساز را خریداری کنید. اندازه کم تر و دهانه کوچک آن باعث می شود که گزینه ی خوبی برای شروع باشد. ساکسفون آلتو همچنین در آموزش ساکسیفون به کودکان و نوجوانان بسیار مناسب است البته تشخیص در انتخاب نوع ساکسفون در سنین پایین حتما باید با مشورت معلم صورت گیرد چرا که به مواردی همچون بلندی یا کوتاهی قد، اندازه ی دست و انگشتان و ……. بستگی دارد.
انتخاب نوع ساز
جنس ساز
اندازه ساز
اگر عکس و نام دیگر هنرمندان و اساتید در این صفحه نیامده، دلیل بر کم اهمیت بودن فعالیت ها و ارزش هنری آن ها نخواهد بود. پیشاپیش به علت محدودیت در معرفی همه ی اساتید نهایت امتنان و پوزش خود را اعلام میداریم