ساز باغلاما
ساز باغلاما در خانواده ی سازهای زهی - زخمه ای قرار میگیرد که گاه با مضراب و گاه توسط انگشتان دست نواخته میشود. این ساز یکی از مهم ترین سازهای منطقه آسیای میانه است که شکل و شمایل آن بسیار نزدیک به سازهای کهنی مانند قوپوز و تنبور میباشد.
از این رو و با توجه به فیزیک اجرایی این ساز میتوانیم تاریخ کهنی را برای آن پیش بینی کنیم. ساز قوپوز در کشورهایی نظیر ایران، عربستان، عراق و ترکیه بسیار رواج دارد. با توجه به اینکه در دوره ی عثمانی این ساز رواج زیادی پیدا کرد و در سال های بعد آن باغلاما تبدیل به ساز ملی ترکیه گشت، از این جهت این ساز را میتوان مختص کشور ترکیه دانست چون نوازنده های بسیار بزرگی در زمینه ی نواختن ساز باغلاما و شناساندن آن به کل دنیا در همین کشور ترکیه فعالیت های شایان ذکری را انجام دادند.
البته این ساز در مناطق کرد نشین ایران و عراق هم علاقه مندان و نوازندگان زیادی را داراست. در بخش هایی از کردستان این ساز را به نام دیوان میشناسند. البته در تعداد سیم ها و نوع کوک کردن تفاوت های را باهم دارند. در مجموع باغلاما سازی بسیار لطیف، حزین و در عین حال رزمی میباشد. اخیرا با تغییراتی که هنرمندان ترک بر روی ساختار فیزیکی آن ایجاد کردند، این ساز به دو شکل دسته کوتاه و دسته بلند نیز قابل عرضه میباشد.
البته شایان ذکر است نوع دیگری از این ساز با تغییر در ساختمان اصلی تولید صوت و گذاشتن پیکاپ ها و دستگاه های افکتیو بر روی ساز به نام الکترو باغلاما شناخته میشود.
رنج قیمت: از ۲.۰۰۰.۰۰۰ به بالا