بروز شده در تاریخ ۵ شهریور ۱۴۰۳
تنبور یا تمبور سازی است که دستهای بلند و کاسهای گلابی شکل دارد و جنس این ساز معمولا از چوب توت میباشد. قسمت کاسه تنبور به صورت یک تکه که از قدیم نیز به این شکل ساخته میشده است و تکه ای یا چمنی که این طرح به تقلید از کاسه ساز سه تار در ده های اخیر ساخته شده است می باشد.
طول ساز تنبور بین ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر بوده و بر روی آن دارای سه سیم می باشد، یکی از سیم ها واخوان و دو سیم دیگر اصلی هستند. به گفته محمد فارابی در زمان قدیم فقط با یک سیم یا دو سیم اصلی ساخته میشده است ولی در زمان حال به صورت سه سیم ساخت این ساز مرسوم می باسد.
در نواختن تنبور معمولا از دو کوک بسیار رایج استفاده میشود، اولین کوک رایج هفت دستان و دومین کوک پنج دستان بوده. این ساز را با چهار انگشت دست راست مینوازند و گرفتن دست چپ آن شبیه ساز هایی مانند سه تار می باشد.
آلبوم صدای سخن عشق با صدای شهرام ناظری و آهنگسازی کیخسرو پورناظری اولین و مطرحترین آلبومی است که به معرفی ساز تنبور میپردازد.
رنج قیمت ساز تنبور: از ۹۸۰.۰۰۰ تومان به بالا
⇐مطالعه کنید: بهترین آموزشگاه موسیقی تهران
از یافتههای باستان شناسان میتوان ادعا کرد که این ساز قدمتی ۶۰۰۰ ساله دارد. شاید نتوان دقیقاً زمان اختراع این ساز را معین نمود، اما میتوان گفت ساخت تنبور از قرنها پیش از ظهور اسلام رواج داشتهاست.
دیکشنری گراو که در زمینه سازشناسی میباشد، قدمت این ساز را ۵۰۰۰ الی ۶۰۰۰ سال دانسته. مجسمههای سنگی در موزهها و آثار باستانی به جای مانده در شوش و تپههای بنی یونس در حوالی شهر موصل قدمت این ساز را ۱۵۰۰ الی ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد نشان میدهد.
کاسه یا همان قسمت پایین تنبور که بسته به منطقه و یا سازنده آن میتواند متفاوت باشد عموما از جنس توت می باشد. صفحه روی کاسه که دارای بافت ظریف است، از جنس چوب درخت گردو می باشد.
خرک، قطعه چوبی کوچک و محکم از درخت شمشاد و گردوست که سیم ها به آن متصل می شوند. گوشی یا همان قطعات بالای ساز که از آن برای کوک کردن استفاده میشود از چوب بید می باشد.
برای نواختن تنبور از پنج انگشت هر دست استفاده می شود. برای نوازندگی به شیوه معمول، ابتدا هر یک از انگشتان دست چپ روی یک خانه، سپس چهار انگشت پیاپی روی نیم پرده و در آخر، شست بین انگشت نشان و انگشت بزرگ تر می نشیند و همچنین برای سیمِ بم از انگشت شست استفاده می شود.
تنبور یکی از قدیمی ترین سازهای جهان است که برخی از موسیقیدانان و تاریخ دانان معتقدند که این ساز سرچشمه ای برای ساز های زهی زخمه ای آسیایی بوده است. این ساز از اوایل دهه ۵۰ رونق بیشتری گرفت و تا قبل از آن تنبور نیز مانند دف تنها در خانه ها و یا خانقاه ها مورد استفاده قرار میگرفت.
این ساز از لحاظ وسعت صوتی، وسعت زیادی ندارد ولی به علت ساختار و قدرت اجرایی ریتم های مختلف در اقوام گوناگون ایرانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تنبور سازی واخوان دار است که برای افرادی که علاقمند به حالات انسانی، عرفانی و معنوی هستند جذابیت بسیار دارد. همچنین افرادی که علاقمند به موسیقی مقامی هستند قطعا این ساز انتخاب مناسبی برایشان خواهد بود.
⇐مطالعه کنید: بهترین آموزشگاه موسیقی غرب تهران
کاسه بدون ترک و گره
دسته صاف و صیقلی
صفحه روی کاسه ساز
⇐مطالعه کنید: آموزشگاه تار
اگر عکس و نام دیگر هنرمندان و اساتید در این صفحه نیامده، دلیل بر کم اهمیت بودن فعالیت ها و ارزش هنری آن ها نخواهد بود. پیشاپیش به علت محدودیت در معرفی همه ی اساتید نهایت امتنان و پوزش خود را اعلام میداریم